Despre claritate si locomotive in pestera (exemple)

M-am gandit ca niste exemple care sa ilustreze articolul precedent ar fi utile. Ar fi fost usor sa arunc o privire pe net si gaseam exemple cu duiumul, dar e vorba de drepturi de autor :), asa ca am cautat prin arhiva si pana la urma am gasit si exemple publicabile. Cel mai greu a fost sa gasesc exemple pentru locomotiva in tunel si din pacate n-am gasit chiar ceea ce am vrut, dar sa las explicatiile pe mai incolo.

Despre claritate

Imaginea din exemplul de mai jos ar putea fi chiar reusita. Din pacate e neclara. Daca vazuta intreaga si la dimensiune mica, imaginea e decenta, in momentul in care o maresti neclaritatea devine suparatoare.

Image

In cazul in care ai realizat o astfel de fotografie si iti dai seama de rezultat abia acasa, n-ai decat sa te zgarii pe ochi si sa iti promiti ca data viitoare ai grija sa faci si focus. O sa se intample din nou, dovada exemplul de mai sus. Focusul trebuia sa fie pe personaj …

Din motive pe care o sa le discutam atunci cand o sa vorbim despre calitate artistica, daca fotografia are personaje acestea vor trebui sa fie in focus. Exista si exceptii, atunci cand este evident ca subiectul este altul decat personajul. In exemplul de mai jos, personajul din fundal a fost scos deliberat in afara focusului. Subiectul este formatiunea asupra caruia se concentreaza privirea si personajul din fundal da doar dimensiune si viata imaginii.

Image

Despre locomotive

Speologul nu-si prea are locul in pestera daca nu are lumina, mai ales daca este in miscare. Problema majora care apare e ca la expuneri “indelungate” lumina data de lampa de carbid sau lampa electrica reuseste cu succes sa arda “pelicula”. De cele mai multe ori capul speologului apare inecat de lumina, asta daca personajele au avut proasta inspiratie sa priveasca direct spre obiectiv. Nu uitati ca marimea nimbului de lumina depinde si de timpul de expunere. Fotograful trebuie sa-si dirijeze manechinele, dar sau da peste unele neascultatoare sau pur si simplu uita. Cei mai multi dintre privitori apreciaza insa locomotivele 🙂 Exemplele de mai jos sunt mai soft decat am vrut, dar n-am gasit altceva.

Image

Image

Solutia cea mai simpla, cu conditia sa aveti un manechin ascultator, e sa-l puneti sa intoarca putin capul. Solutia are inconvenientele ei, dar parca in imaginea de mai jos e ceva mai buna.

Image

ImageImageImage

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s