Olargues (Franta) – 14 – 20 august 2011 Prima reuniune internationala a fotografilor lumii subterane (I)

 

In iarna lui 2011 am primit un forward de la Ann Bosted in care Philippe Crochet solicita adrese de e-mail cu scopul de a ne lansa o invitatie la o intalnire in Franta. Mesajul n-a intarziat mult si suna foarte simplu:

 “Hi, everybody. We are glad to invite you all to a cave photography meeting in France in August 2011.” 

Invitatia era mai mult decat tentanta si am confirmat prezenta a patru oameni. Mi-am facut socoteala ca pot gasi inca trei fotografi amatori sa participe la ceea ce dorea sa fie prima reuniune internationala a fotografilor de pestera. Evenimentul era dedicat strict fotografiei si fotografilor interesati de pestera. Locul de desfasurare: Olargues, unul dintre satele inscrise in categoria “Cel mai frumos sat din Franta”, in Mont Noire si nu foarte departe de Mediterana. Ne stateau la dispozitie pentru 5 zile 12 dintre cele mai frumoase pesteri din Franta. Rand pe rand potentialii insotitori au renuntat, asa ca l-am convins pe Claudiu sa vina cu mine si neavand incotro s-a inscris si Simona, doar nu era sa ne lase singuri 🙂
In 10 august am plecat spre Olargues, aveam pana acolo 2300 km. Seara ne-am oprit in Lubljana, si apoi seara urmatoare am oprit in Avignon. Daca la Lubljana ne-am multumim cu o vizita de seara si o mancare pe terasa de pe malul raului, la Avignon, in dimineata celei de-a treia zile de drum, am dat o tura prin oras. Palatul Papilor e impresionant, mai ales cand iesi de pe o mica straduta si te trezesti sub zidurile uriase.   
Podul de la Avignon e al doilea obiectiv celebru al orasului. Toti am cantat despre podul de la Avignon la lectiile de franceza. Podul se numeste Podul Saint Benezet si a ramas pana la jumatatea apei dupa ce a fost partial distrus la o inundatie.
 
Am continuat cu vizitarea apeductului de la Pont du Gard. Apeductul e impresionant si ne-ar fi tentat o zi de plaja si strand la picioarele podului, dar n-aveam prea mult timp la dispozitie. Am constata ca daca vizitam Nimes si ne mai oprim o ora sau doua la Mediterana, ajungem mult prea tarziu la Olargues si nu mai prindeam sedinta tehnica. Daca toata ziua a fost soare si cald, pe masura ce ne apropiam de Olargues cerul devenea tot mai negru si norii alergau cu viteza pe cer. Am trecut prin marginea ploii si toata saptamana am mai avut doar o zi in care au picurat ceva stropi.
 

Olargues e un pic de sat cocotat pe o colina, cu un turn urias de biserica si stradute stramte si e linistit. Ne-am oprit in centru si cu putina bunavointa din partea unui localnic am gasit hotelul.

In curte am dat peste Annie, preocupata de organizare, ea vorbea cu mine in engleza, eu cu ea in franceza. A venit cu noi, am primit mapa evenimentului: un caiet cu prezentarea evenimentului, program, harta cu locul de desfasurare al activitatilor si cel mai important, harta cu amplasarea pesterilor continand timpul de acces cu masina si timpul de acces pe picioare, lista lor, zilele de vizita, numarul de fotografi si insotitori care poate intra zilnic in fiecare pestera, gradul de dificultate si echipamentul necesar pentru fiecare dintre ele, lista cu fotografii participanti, prezentarea fiecaruia si descrierea fiecarei pesteri in parte, cu imagini din pestera. Uau …, nici nu puteam cere mai mult. Pe perete era afisata tabla cu pesterile si fiecare putea sa aleaga pestera si ziua de vizita. Stiam de acasa lista cu pesterile si imi facusem deja o lista personala. Am avut si noroc pentru ca nu venise toata lumea si aveam inca ce alege. Sistemul a functionat perfect si n-au fost solicitari suplimentare decat pentru una din pesterile cu acces permis intr-o singura zi. Pana la urma s-a rezolvat si problema asta si in 5 zile de pestereala n-am vazut pe nimeni nemultumit ca n-a ajuns la pestera dorita.

Ar fi fost dealtfel si greu sa fii nemultumit. Atmosfera a fost fantastica de la inceput. Nu m-am simtit de foarte mult timp atat de bine intre oameni pe care ii vedeam prima data. Parte din ei se cunosteau si participasera impreuna la iesiri in Franta, Spania sau prin America.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s